Stille reflux -
informasjon, kost- og drikkeråd
Stille reflux -
informasjon, kost- og drikkeråd
Stille reflux - informasjon
Stille reflux
Bakgrunnsinformasjon
Reflux
Ordet reflux kommer fra latin. Det består av ordene re- som betyr tilbake, og -flux som betyr strøm. Stille reflux er tilbakestrøm av mageinnhold som ikke gir typiske symptomer som halsbrann, magesmerter og smerter i brystet.
Utbredelse og utvikling
I Europa har så mye som 30 til 40% av befolkningen problemer med dette. I USA mener man at 100 millioner mennesker plages med en eller annen form for reflux. 80 millioner vet ikke om det.
Problemet med dette har vist en formidabel økning de siste 30 årene. I perioden fra 1970 til i dag har man i USA sett en økning på 850% i tilfeller av spiserørskreft. Mange mener at reflux og økningen av denne kreftformen har en sammenheng.
Pepsin
Det er mer enn bare magesyren som gir skade. Sammen med syren kommer også enzymet pepsin. Pepsin er et viktig stoff som bryter ned maten vi spiser slik at det kan tas opp av tarmtottene. En viktig egenskap til pepsin er at det aktiveres av syre. Størst aktivitet ved pH lik 2.[1]
pH
I magesekken er pH mellom 1-4. 1-6 er surt 7 er nøytralt og 8-14 er basisk(alkalisk). Jo lavere pH desto sterkere syre.
Pepsin og pH i de øvre luftveier (ØLI).
I utgangspunktet er det ikke pepsin i ØLI. Videre er pH i ØLI nøytralt. Dersom en person har halsbrann eller stille reflux vil det være pepsin i ØLI. Da ligger forholdene til rette for sykdom og plager fra halsen, nese og bihulene, lungene eller mellomørene.
Pepsinet, som festes i slimhinnene, begynner å virke dersom det kommer i kontakt med syre. Det spiller ingen rolle om syren inntas som drikke eller mat eller om det kommer fra magesekken. Mange leger er kun opptatt av syren som kommer fra magesekken.
Spiserørets nedre lukkemuskel
Lukkemuskelen er ingen ekte muskel. Denne «lukkemuskelen» sørger for at mat som har kommet ned i magen ikke kommer opp igjen. Dersom «lukkemuskelen» svekkes eller overbelastes, vil man lettere få reflux.
Matvarer
Matvareprodusentene og produsentene har tilsatt stadig mer syre til maten. På varedeklarasjonene kan det stå, surhetsregulerende middel, c-vitaminberiket, eplsesyre, askorbinsyre, sitronsyre mm. Hensikten har vær god. Man har ønsket å oppnå mindre bakterier i matvarene og lengre holdbarhet. Farene med å gjøre matvarene for sure har man ikke tenkt like mye på. Coca-Cola er veldig sur med pH mellom 2,4-2,8.
I USA er det i dag ingen nedre grense på hvor surt et produkt kan være. Det er en øvre grense på pH=4,6.
Tegn og mulige tiltak
Symptomer
De vanligste symptomene på stille reflux er, heshet, slimdannelse i halsen, klumpfølelse i halsen, sårhet i halsen, kribling i halsen, slimdannelse i nesen eller bihulene, stadig behov for å kremte, astmategn, bihulebetennelse.
Tiltak
Det er i prinsippet fire ting man kan gjøre for å behandle reflux.
1.Redusere reflux
a.Unngå at spiserørets «lukkemuskel» avslappes
b.Unngå å belaste spiserørets «lukkemuskel»
c.Bedre tømningen av magesekken
2.Unngå å aktivere pepsin som er i hals, munn, nese og resten av øvre luftveier
a.Unngå syrlig mat og drikke.
3.Medikamenter som hjelper til men ikke gjør noe med årsaken.
a.Syrehemmende
i.Protonpumpehemmere
ii.H2 antagonister
iii.Gaviskon som legger seg som et lokk oppå maten.
4.Operasjon
a.Nissen plastikk (en type operasjon på magesekken)
b.Kikkhulskirurgi
Praktiske tips
Introduksjonsmat: Det kan være en fordel i starten, 2-4 uker å følge en streng diett av matvarer som ikke er sure og som ikke gir tendens til reflux. [2]
1.Mat og drikke første 2-4 uker. Unngå, brus, jus, alkohol i denne perioden.
a.Grovt brød med magert kjøttpålegg, ost - noen reagere på fet ost.
b.Havregryn som grøt eller med melk.
c.Knekkebrød med magert pålegg
d.Havrekjeks
e.Frokostblandinger uten frukt.
f.Kylling uten skinn, stekt, kokt, grillet, dampet,
g.Kyllingbuljong
h.Fisk
i.Magert kjøtt, kjøtt uten fettrender
j.Kalkun i variasjoner uten skinn.
k.Bønner, linser,
l.Selleri, fennikel, nepe
m.Brokkoli, blomkål, asparges, brekkbønner,
n.Bananer, melon, og inntil 4 pærer per uke
o.Poteter og rotfrukter unntatt løk.
p.Ris
q.Pasta
r.Couscous
s.Grønnsaker rå eller stekt, unntatt løk, tomater og pepper
t.Hjemmelagde supper med nudler og grønnsaker med lavt syreinnhold.
u.Salater
v.Honning.
w.Eggehvite.
x.Ingefær, opprevet gir dette en god smak til mange retter.
y.Urter unntatt, pepper, sitrus og muskat
z.Sopp.
aa.Persille, er tidligere mye brukt som fordøyelsesfremmende.
bb.Vann uten kullsyre
cc.Te som ikke er syrlig (fruktte), Grønn te som ikke har trukket lenge
dd.Kaffe i begrensede mengder 1-2 per dag. Ikke på full mage.
ee.Tofu
ff.Popkorn
gg.Olivenolje
hh.Kunstig søtningsmiddel maks 2 ts daglig.
Økologisk mat.
«Økologisk mat» er ikke tilsatt konserveringsmidler som eplesyre, askorbinsyre(c-vit) mm. Denne maten har derfor en høyre pH og er bedre dersom man har stille reflux.
Måle pH
Man kan kjøpe pH måler på Clas Olson, ebay, eller amazone.com.
Praktiske tips
1. Spise mindre porsjoner. En full mage skvalper lettere over.
2. Spiser mer enn 2-3 timer før man legger seg. En tom mage gir mindre reflux.
3. Sovne på venstre side dersom det er mulig. Dette gjør at mageinnholdet er lengre unna spiserørsåpningen.
4. Heve hodeenden av sengen 10-15 cm. Er med på å forhindre at mageinnhold går oppover.
Mat og drikke man bør unngå.
1.Sjokolade - løsner spiserørets nedre «lukkemuskel»
2.Brus og alt som er tilsatt kullsyre - Dette er syre og fyller magen med gass og gir dermed større tendens til reflux.
3.Alkohol - løsner spiserørets nedre «lukkemuskel»
4.Frityrstekt mat - inneholder mye fett og er tungt fordøyelig. Forsinker tømning av magesekken og øker faren for reflux.
5.Bacon, pølser og spare ribs - Fettrike og tungt fordøyelig. Forsinker tømning av magesekk.
6.Fete sauser og sterkt krydrede sauser, Bearnaise saus, Pizzasaus, tacosaus.
7.Kjøttretter med høyt fettinnhold, Eks fettrike hamburgere - treg
8.Iste og jus - høyt syreinnhold.
9.Mint - Løsner spiserørets nedre «lukkemuskel»
10.Citrusfukter og syrlige epler. La evt røde epler ligge en stund. Dette gjør dem mindre sure.
Matvarer som ofte gir reflux
Tomater, løk, hvitløk, nøtter, epler, agurk, grønn paprika, krydrede retter og enkelte urteteer. Kamillete er den beste teen for personer med reflux.
Råvarer som setter smak på maten
Unngå bruk av pepper. Salt er greit i forhold til syrefri kost. På generelt grunnlag bør man være forsiktig med salt. Noen har fått råd av egen lege om å redusere saltinntaket.
1.Kapers
2.Ansjos
3.Fransk dressing - vinaigrette
4.Dijon mustard sennep
5.Ristede sesamfrø
6.Miso paste, hvit eller rød.
7.Soyasaus
8.Salt
9.Brunt sukker
10.Sitron eller appelsinskall.
11. Lønnesirup
12.Ost, Parmesanost, cheddar. Roquefort
13.Urter; Basilikum, persille, oregano, rosmarin, sitrongress, koriander, kardemomme, estragon.
14.Smør
15.Oliven olje.
16. Hele egg
17.Ristede nøtter
18.Saltat dressing
Se mer informasjon på www.voiceinstituteofnewyork.com
1. Johnston, N., et al., Activity/stability of human pepsin: implications for reflux attributed laryngeal disease. Laryngoscope, 2007. 117(6): p. 1036-9.
2. Koufman, J.A., Low-acid diet for recalcitrant laryngopharyngeal reflux: therapeutic benefits and their implications. Ann Otol Rhinol Laryngol, 2011. 120(5): p. 281-7.
tirsdag 16. oktober 2012